Vi er gravide... med kyllinger...

Da er vi gravide... Eller nesten, da... I hvert fall kan jeg nå bli hønemor 😁


Har investert i #rugemaskin, så håper å kunne selge kyllinger av robuste #hagehøns med opprinnelse fra #lassetunskolehage. Hønsene er avlet frem med tanke på gode eggleggere, mye kjøtt, tåler en del kulde og mer robuste mot rovdyr. Vi selger kyllinger, så tidlig at det er vanskelig å si om det er høner eller haner. Men - det er mulighet for å få levere hanene tilbake, slik at en "blir kvitt dem". Eller en kan være med å slakte dem selv, som kurs gjennom #neslegården. Det er også noen raseegg, som vi fikk med da vi kjøpte maskinen. Disse vil evt brukes som nytt genmateriale inn i hagehønsraden, om det passer..

Kyllingproduksjon vil forhåpentligvis bli en del av den bærekraftige livsstilen vår her på gården. 

Vi har nå noen høns, og kan etter hvert ha nok egg til oss som er på gården. Hanene blir kjøttmat. Hønsemøkk etc går i tallen på gulvet i hønsehuset - eller ute der de går fritt, or røsker opp i topplaget på jorda. Tallene bruker vi i komposten, som igjen blir næringsrik jord, for grønnsaker etc. I tillegg vil vi selge kyllinger. Ta kontakt om du er interessert 🙂

Hvis du lurer mer på det med høns, kan du ta kontakt. Vi vil etter hvert også legge ut mer info på hjemmesida, som er under oppbygging:


Du kan også lese mer i denne finn-annonsen, som er der vi har våre høns fra:


Julaften sammen? Klokka 17 - 21 i Hvarnes

For meg handler julefeiring om FELLESSKAP, KJÆRLIGHET, TILHØRIGHET, SAMHOLD, OMSORG, GODHET og god mat.



 Derfor har jeg i mange år hatt ønske om å dele julaften med flere enn min familie. Vi har noen år hatt med en kamerat av sønnen. Det har vært kjempehyggelig. Jeg har noen år jobba på institusjon. Det har også vært veldig hyggelig. Det starta vel antakelig da jeg ble skilt. Annenhvert år har jeg ikke barna mine på julaften. Og sånn er det jo for mange. Andre har kanskje ikke så mange å feire med. Kanskje det er langt til resten av familien. Man er kanskje 
aleine med barna. Har dårlig råd. Liten plass. Eller andre ting. Kanskje noen i familien er på jobb, så resten er aleine. Man kan også føle seg aleine/ensom, selv om man er flere. Jeg er vokst opp med å være hele storfamilien på julaften, så en julaften aleine med barna ville føles rart.

Etter hvert har jeg vendt meg til å feire julaften med storfamilien en annen dag i jula, når jeg ikke har barna på julaften. Nå er barna blitt voksne, og noen har svigerfamilier i tillegg. Det blir mange å skulle fordele seg på. 

I fjor fikk jeg lov til å feire hjemme på gården med andre som ville feire med andre. Vi var 8 stykker. Det ble veldig hyggelig. Og vi fikk til og med tilskudd av mat fra en restaurant i Skien. Det ble en veldig fin kveld, og jeg har lyst til å gjøre det igjen.

Har snakka med barna mine. De er enige i at dette er en fin ting. De kan prioritere familie/svigerfamilier. Uavhengig av mammaen, og så feirer vi en annen dag. De kan også velge å være med på "min" fellesfeiring med andre. 

Med fokus på fellesskap, glede, deling og god mat. Fremfor gaver, pynt og penger.... Eller noe sånt. 

Jeg er selv glad i musikk, og liker allsang. Men andre vil kanskje ha en liten sketsj, lese et dikt, ha en lek, en quiz eller annet. Spille brettspill eller annet. Prate,håndarbeid, spise.

Har du lyst til å være med? Vi arrangerer sammen. Alle hjelper til med det de får til. Alle er en del av fellesskapet. Har du lite med penger eller er dårlig til beins. Ja, så har du helt sikker noe å bidra med allikevel. Vi har alle noe vi kan gi. Og vi kan alle få.

Jeg håper jeg får dele julaften med både  nye og gamle venner. Og kanskje litt familie, også.

Vil du være med?

Ta kontakt på telefon 99004606. 

Velkommen 🎊

Sommeren 2024 😍

 Sommeren flyr av gårde. Vi lever det herlige landlivet - og Nordre Holt sommerliv. Det er fantastisk. 

Fellesskap, læring, latter, glede, dype samtaler, terningspill, brettspill, turer i skog og mark, felles måltider, læring, utforsking, fellesskap, "det enkle liv", nærhet til naturen, kortspill... ja - jeg føler meg virkelig priviligert som får være med på dette. Har mulighet til å legge til rette for menneskemøter i nærhet til naturen.

Se mer på Instagram

Oversikt over gården, med inndeling i soner.
Laget av Chatrine Berg



Sammen om læring.
Kan vi gjøre noe for at dette epletreet skal overleve - med alle den frukten?


Nye kyllinger på gården.
Nye kyllinger kommer til gårds.
Hvordan skal de behandles? Hva trenger de?


TAKKNEMLIG!!



Ute av dvalen!

 Ja, nå har vi jo egentlig vært på vei ut av dvalen en stund. Men - bloggen har fått ligge i dvale litt lenger enn oss.

Ny sommer med nye muligheter. Nye folk. Nye planter. Kjente folk, Kjente planter. Folk, dyr og planter som kommer og går. Det er livet på gården. Og jeg elsker det!

De første wwooferne har kommet. Har fått et par nye norske kort-/langtidsbeboere. Den ene dattera bor på gården for tida. Kjæresten hennes kommer på besøk snart. Bor her med nytt fosterbarn, som har vært en del av gården lenge. Føltes egentlig mest som at han flytta hjem. En sønn er i marinen, men er har vært litt hjemme på perm. En sønn er i Tyskland, men - jeg reiser snart ned og henter ham hjem... Han skal skrive ferdig masteroppgava her i Norge. Den andre dattera har vært noen turer på gården, med mann og datter - og de kommer vel forhåpentligvis på ny, liten gårdsferie snart.



Vi har fått opp drivhus, nå er det siste innspurt for å få det helt ferdig. Tomater er planta. Tenker å sette inn en liten drue-avlegger jeg har fått av søstra mi. Og så vil jeg teste å plante ut noen aloe vera planter.


Lukinga er også godt i gang. Ugrasset (ja, for det er per definisjon det gresset som vokser på "feil" sted) tas opp, slik at de plantene vi ønsker å ha får plass. Så legges det enten ned mellom plantene som jorddekke eller det transporteres til et sted der vil skal lage nytt lasagnebed. Det bedet vi lagde i fjor, har nå blitt fylt opp med diverse andre lag, også. Aske, papp, kull, flis, hestemøkk, sauemøkk, mer grass, halm, høy, kvist mm. I år har vi planta MANGE gresskar og squash. De gjør en fantastisk jobb i forhold til bearbeiding av jorda, og de produserer grønn kompost for neste år. Dessuten blir det mat! Når de er høsta, vil vil plante jordbærstiklinger i bedet.








Permakultur og speiderloven

Jeg har tenkt litt på hvorfor permakultur føles så kjent. Snakka med noen på en samling i fjor, som var speidere. Vi var på et kurs om Smultringøkonomi (donut 🍩 economy) på Holt gård i Undrumsdal.

Det er ikke så rart at prinsippene i permakultur føles så kjent, for etter 16 år i speideren, som "flink pike", satt reglene ganske godt i kroppen.

Lyst til å lese om speiderloven, med forklaring/utdyping, kan du følge denne linken til Norges speiderforbund.

Her er kortversjonen 🙂

Når en da ser på permakulturprinsippene, som er utarbeidet etter David Holmgren og Bill Mollison, ser en at de har en god del felles.
Her i kopi fra Norsk Permakulturforening:


En ser at det faller godt sammen. Syns dette er litt artig. Kanskje det kan legge grunnlag for samarbeid mellom permakulturforeningen og speiderbevegelsen 🙂

Vi er gravide... med kyllinger...

Da er vi gravide... Eller nesten, da... I hvert fall kan jeg nå bli hønemor 😁 Har investert i #rugemaskin, så håper å kunne sel...