Ute av dvalen!

 Ja, nå har vi jo egentlig vært på vei ut av dvalen en stund. Men - bloggen har fått ligge i dvale litt lenger enn oss.

Ny sommer med nye muligheter. Nye folk. Nye planter. Kjente folk, Kjente planter. Folk, dyr og planter som kommer og går. Det er livet på gården. Og jeg elsker det!

De første wwooferne har kommet. Har fått et par nye norske kort-/langtidsbeboere. Den ene dattera bor på gården for tida. Kjæresten hennes kommer på besøk snart. Bor her med nytt fosterbarn, som har vært en del av gården lenge. Føltes egentlig mest som at han flytta hjem. En sønn er i marinen, men er har vært litt hjemme på perm. En sønn er i Tyskland, men - jeg reiser snart ned og henter ham hjem... Han skal skrive ferdig masteroppgava her i Norge. Den andre dattera har vært noen turer på gården, med mann og datter - og de kommer vel forhåpentligvis på ny, liten gårdsferie snart.Vi har fått opp drivhus, nå er det siste innspurt for å få det helt ferdig. Tomater er planta. Tenker å sette inn en liten drue-avlegger jeg har fått av søstra mi. Og så vil jeg teste å plante ut noen aloe vera planter.


Lukinga er også godt i gang. Ugrasset (ja, for det er per definisjon det gresset som vokser på "feil" sted) tas opp, slik at de plantene vi ønsker å ha får plass. Så legges det enten ned mellom plantene som jorddekke eller det transporteres til et sted der vil skal lage nytt lasagnebed. Det bedet vi lagde i fjor, har nå blitt fylt opp med diverse andre lag, også. Aske, papp, kull, flis, hestemøkk, sauemøkk, mer grass, halm, høy, kvist mm. I år har vi planta MANGE gresskar og squash. De gjør en fantastisk jobb i forhold til bearbeiding av jorda, og de produserer grønn kompost for neste år. Dessuten blir det mat! Når de er høsta, vil vil plante jordbærstiklinger i bedet.
Permakultur og speiderloven

Jeg har tenkt litt på hvorfor permakultur føles så kjent. Snakka med noen på en samling i fjor, som var speidere. Vi var på et kurs om Smultringøkonomi (donut 🍩 economy) på Holt gård i Undrumsdal.

Det er ikke så rart at prinsippene i permakultur føles så kjent, for etter 16 år i speideren, som "flink pike", satt reglene ganske godt i kroppen.

Lyst til å lese om speiderloven, med forklaring/utdyping, kan du følge denne linken til Norges speiderforbund.

Her er kortversjonen 🙂

Når en da ser på permakulturprinsippene, som er utarbeidet etter David Holmgren og Bill Mollison, ser en at de har en god del felles.
Her i kopi fra Norsk Permakulturforening:


En ser at det faller godt sammen. Syns dette er litt artig. Kanskje det kan legge grunnlag for samarbeid mellom permakulturforeningen og speiderbevegelsen 🙂

Ute av dvalen!

 Ja, nå har vi jo egentlig vært på vei ut av dvalen en stund. Men - bloggen har fått ligge i dvale litt lenger enn oss. Ny sommer med nye mu...