NRK tv om autisme

Etter å ha sett første episode på nett tv, ble jeg inspirert til å skrive dette på Facebook. Deler her, også:

En FANTASTISK dokumentar! ALLE bør se den. Gir meg mange tanker. 

Hvordan møter vi hverandre, egentlig?
Hvordan ser vi på hverandre, egentlig?
Hva tenker vi om hverandre, egentlig?
Hvem er jeg mest opptatt av i møte med andre?
Meg selv - eller den andre?

Jeg har selv brukt hele livet - og gjør det fortsatt - på å finne ut hvordan folk tar i mot meg. I hvert fall de voksne. For meg er det MYE lettere å møte barn og ungdom med et åpent sinn. Og kanskje fordi jeg selv syns det kan være vanskelig å møte voksne. 

Men - det skal være sagt: det finnes UTROLIG mange flotte, gode, hjertevarme voksne. Og dem er det alltid lett å snakke med.

Når vi åpner opp for å møte folk med hjertet, det er i hvert fall min erfaring, da er det mye lettere. 

Vi har alle vårt. Vi har alle vår bagasje. Vi har alle gode og dårlige opplevelser. Noen har mer av de dårlige, andre har mer av de gode.

La oss møte hverandre med forståelse. Med en tro på at alle har noe godt i seg - enten de kan snakke eller ikke. Alle har tanker. Alle ønsker å være en del av fellesskapet. Og alle er VERDIFULLE for fellesskapet.

La oss se hverandres styrker. Hjelpe hverandre der det trengs. Gi hverandre støtte.

GLEM FORDØMMELSEN!!!

Ha tro på det gode. Let etter det gode. 

Tro på KJÆRLIGHETEN.

Jeg kjenner egentlig ganske mange som har fått diagnoser, både autisme, tourettes, ADHD, psykisk utviklingshemming, dysleksi, atuoimmune sykdommer, depresjon... ja - en kan jo holde på i det uendelige. Mange av oss har fått en eller flere diagnoser. Det kan jo være bra for å få hjelp i systemet. 

MEN - det ALLE trenger, er å bli møtt som den en er. De ønsker og behov en har. Kunne gi/vise frem sine styrker. Dele med hverandre.

Vi må slutte å sette hverandre i bås. En diagnose er noe som beskriver UTFORDRINGENE våre - IKKE styrkene!

Det er vel ingen som vil være sine utfordringer? Eller hva med deg? 

Hvem vil DU være i møte med andre?
Hvem vil DU at andre skal oppleve deg som?

Hvis vi møter verden med en tro på det gode i hverandre. Hvordan vil verden da bli?

Uansett - dette handler om autisme. Og de med autistiske utfordringer er kanskje blant dem som sliter mest med å tilpasse  seg de sosiale forventningene fra samfunnet - og også i familien. 

Anbefaler denne serien på det varmeste, og håper den blir LANG!

https://tv.nrk.no/se?s=autisme-fra-innsida

Intervju i podcasten Småbrukerne

Tidligere denne uka fikk jeg besøk av de to herlige damene i podcasten Småbrukerne. Det var moro. Vi gikk en liten runde på gården, men - det var ganske kaldt... Så intervjuet ble gjort inne.

Her kan du lytte. Jeg er ganske fornøyd, egentlig 😁 men - det ble en feil inni der. Høres ut som PDC tar 2-3 år. Det gjorde det riktignok for meg. Men - det er lagt opp på mange måter. Og selve innholdet er 72 timer permakultur. Det er diplomet som tar 2-3 år 🙂

Podcast på spotify

Diplomlaugsamling

Sist helg hadde vi diplomlaugsamling på gården. Vi er litt over 30 mennesker i Norge som har eller tar diplom i permakultur, og som er medlemmer i diplomlauget. Et laug under Norsk Permakulturforening.

Jeg tar mitt i diplom i arbeidet med å utvikle gården til et LAND-senter, et sted der vi kan lære om permakultur.

Vi jobber sammen med oppgavene våre. Utrolig mange spennende prosjekter. Dessuten fikk jeg vise frem mitt prosjekt - Nordre Holt gård, etter hvert Neslegården Nordre Holt.

Vi var vel ikke superheldige med været, vil jeg si... Men - da er det godt å ha den gamle kjeledress 😁🤣


Besøkshjem - avlastningstilbud på Neslegården Nordre Holt

Ja, vi kaller oss nå for Neslegården Nordre Holt. Vi har laga en organisasjon, der du faktisk (når papirarbeidet er i orden - mer info kommer) kan bli medlem 😉

Høstferie på Neslegården Nordre Holt - Facebook innlegg.

På Neslegården Nordre Holt har vi avlastningstilbud. Vi kaller det besøkshjem.
Nå er det høstferie, og vi har utvida tilbud med turer på hytta. Det er en enkel hytte i Barkejuvet på Veggli.

Vi har aktiviteter inne og ute på gården og på hytta. Matlaging, håndarbeid, brettspill, skjermtid, gårdsarbeid, friluftsliv, tegning, lydbøker og mye mer 🙂Lykke

Ja, lykke... Hva er det? Jeg sa til sønnen min at jeg syns dette var så moro. Og han sier tørt: ja, hører du ikke kan slutte å le. Og jeg lo jo ikke. Men - sist uke fikk jeg altså tak i et gammelt syskrin, med innhold. 250 kroner + at jeg måtte kjøre til Porsgrunn, nesten en time unna. Og det er skikkelig gøy 🤩 Lykkefølelse - så mange spennende ting🤩 sytråder, knapper, brodergarn, hemper, sakser, fingerbøl, trådtredere, knappenåler - i gamle metallboks 🤩.... Og mye mer - moro!! 

Og nå har jeg fått tid til å kikke igjennom 🤩


Fant en nupperelle-skyttel. Og slo noen knuter. Noen år. Siden sist... 

Men - fikk nå laget en ring. Artig med gammel skyttel, men - den har nok sett sine beste dager. Om det ikke går an å stramme den på noe vis. 


Og hva er dette??? Lurte på om det kan være til en båt nøkkel, men... Vet du? 

og sjekk denne fine "nåleboka" - går jo an å videreutvikle den 🤩

Ikke så pent  å se på, men - fantastisk mye spennende inni. Litt som stornesla, kanskje? Neslegården Nordre Holt 😁💚

Besøk gjennom Nordplus

På torsdag hadde jeg et kort besøk på gården. Litt omvisning og informasjon om permakultur på Nordre Holt og te fra gården - servert i matskogen.

Gjengen har bodd på Holt gård i Undrumsdal. Vært på Evje bygdetun og på Virgenes. Dessuten et lite besøk hos Marianne Leisner. Jeg var invitert med, men hadde ikke kapasitet til vær med mer enn formiddagen på Virgenes. 

Uansett - moro å få være med. Høre om deres prosjekter. Bygge nettverk. Og få vise frem Nordre Holt 🙂 og kanskje jeg får bli med til Litauen og Latvia neste år. 


Buljong og mer eplemos

I går lagde jeg mer buljong. Det er SÅÅÅÅ enkelt, og godt. Og nyttig. Og sunt. Og billig....
Jeg hadde litt grønnsaker. Denne gangen var det gulrot, løk og et lite gresskar fra hagen. Dessuten brukte jeg gulrotgress, skvallerkål, ringblomst, hagemelde, mangfold, noen pepperkorn og salt!


Moser det godt. 

Smører det utover brett. Og tørker det i dehydratoren noen timer. Resten kan få tørke av seg selv. Seinere tar jeg det tilbake i maskinen og kutter det opp igjen, slit at jeg får buljong pulver. Den trenger egentlig ikke å tørkes, heller. Kan brukes som fersk buljong, men - det sparer plass og sikrer lang holdbarhet når jeg tørker det. 

Lærte å lage fersk buljong av Hedda Kortnes på Bøensetre. Hun bruker forholdet 1 del salt og 6 deler grønt etc. Jeg syns det ble litt lite salt, så jeg har kanskje 2 deler salt... Men - hun har laget det mange ganger, og jeg har bare laget noen ganger i høst. Så kanskje jeg blir enig med henne etter hvert 😁

Mamma og stefar kom på besøk i går, også. De hadde med seg epler, og jeg hadde litt epler og noen pærer igjen. Det ble mer eplemos... Må finne på noe mer med eplemos, for det er ganske fullt i fryseren nå 🙂

Vintergodis - sunt og godt.

Friske, syrlige epler ble i går renset og skåret i skiver. Lagt i dehydratoren og i dag blitt til herlig godis.

Har også vært på Smultringfestivalen i dag. Skivene kan jo minne om smultringer 😁

https://www.smultringokonomi.no/om-oss2/

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Smultringmodellen


Høstetid 🤩

I dag har vi laget eplemos med druer (fra ei venninne) og solbær plukket i sommer. Avkoket ble saft. En del av mosen skal tørkes til gummigodt. Så har vi skåret epleskiver som skal tørkes, og det vi skar va ble lagt på glass for å lage eplecidereddik. Har laget MYE av epler i år. Utrolig herlig med hjelp fra wwoofere.
I går renset vi erter og bondebønner. Har plukket flere som ligger til tørk i belgen sin. 


Utrolig fascinerende med blandingen av forskjellige erter. 


Og så har vi laget buljong. Den ligger til tørking nå. Bruker litt strøm nå, men - da tar den mindre plass. 

Drenering

Det var mye vann i stien. I matskogen trenger vi vanning. Disse guttane gjorde en fantastisk gravejobb 🤩

NRK tv om autisme

Etter å ha sett første episode på nett tv, ble jeg inspirert til å skrive dette på Facebook. Deler her, også: En FANTASTISK dokumentar! ALLE...